Rensning og pudsning af sølv, sølvsmykker og sølvtøj

Rensning og pudsning af sølv, sølvtøj og sølvsmykker

Sølvtøj er i stigende grad blevet mere og mere populært. Det kan være alt fra sølvknive, sølvgafler og generelt bare alt i søvn. Problemet med sølv er dog, at det over tiden oxideres. Der sker altså det, at det bliver misfarvet sort og brunt af sølvoxid. I denne artikel vil jeg fortælle dig, hvordan du kan rense, pudse og rengøre dit sølvtøj.

Rensning af sølv og sølvsmykker

Hvis du skal foretage en rensning af dit sølvtøj, så skal du bruge nogle forskellige ting. I tabellen til højre kan du se, hvad du skal bruge for at komme i gang.

• En skål, der kan tåle varme
• 2 spsk. bagepulver
• 2 spsk. salt
• Sølv eller sølvtøj
• Kogekedel/gryde til at lave kogende vand
• Sølvpapir/stanniol/alufolie

Hvad du sikkert finder mærkeligt er sølvpapiret, men det er ret simpelt. Du tager sølvpapiret og dækker skålen til med den blank side opad. Herefter hælder du det kogende vand i den varmebestandige skål. Dernæst putter du bagepulver og saltet i skålen og rører det godt rundt.

Nu kommer det sidste skridt. Læg sølvet i blandingen og lad det ligge i cirka 1 times tid. Mindre tid kan også gøre det, men prøv dig frem. Herefter kan du tage sølvet op, tørre det af, og herefter burde det være dit sølv være rent.

Du kan også benytte 1 dl hvid eddike i blandingen, som vil bidrage til en hurtigere proces. Her skal det dog ikke så lang tid.

Det skal dog nævnes, at metoden ikke bør bruges til fint gammel sølvtøj, da du kan risikere, at det bliver ødelagt. Du kan desuden også lade være med at bruge salten. Det gør kun, at sølvtøjet får et mere hvidt skær, og du kan være uheldig, at sølvet kan ætse.

Pudsning af sølvtøj og sølvsmykker

Du kan være uheldig, at den ovennævnte rens ikke tager det hele. Derfor kan du blive nødsaget til at gå i krig med knofedtet. Her skal du bruge en klud og et sølvpudsemiddel. Her kan jeg anbefale pudsemidlet Silvo.

Herfra er egentlig kun at gå i gang med at pudse dit sølv og sølvtøj med knofedt. Går pletterne ikke væk, så må du prøve en gang til.

Hvor lang tid holder det?

Det er svært at sige, hvor lang tid rengøringen. Det kan gå både gå hurtigt og langsomt, og det afhænger meget af det klima, som sølvet befinder sig i. Dog er den første metode, der er nævnt i artikel, forholdsvis hurtig at udføre. Derfor skulle det ikke være det store problem at få dit sølvtøj klar til, når dine gæster kommer. Er det sølvsmykker, så kan du også benytte denne metode. Skal de ekstra godt ud, så kan du rode dig ud i pudsningen også.

Hvordan virker det rensen?

Oxiderede misfarvninger kan fjernes med sølvpapir pga. spændingsrækken. Det kemiske trick fungerer således, at man tilsætter et mindre ædelt metal i en opløsning med varmt vand og salt. Salt sænker overfladespændingen i vand, der sammen med varmen fra vandet fungerer som en katalysator. Det får altså den kemiske reaktion til at forløbe hurtigere, og det øger reaktionsmulighederne for opløsningen med aluminiummet.

Det betyder altså, at der sker en kemisk reaktion, der gør, at sølvet bliver flot igen, mens sølvpapiret vil oxidere.

Du kan altså bruge denne metode til at pudse dit sølvtøj med. Hvis du kunne bruge denne guide til noget, så skal du være velkommen til at smide en kommentar herunder.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *